GPS EDUCACIÓ, UN ACOMPANYAMENT A LA TRIA DE FUTUR

Posted on Updated on

 GPS,EDUCACIÓ112 mafalda-veo-veo

Per què un acompanyament a l’elecció?,   l’Orientació vocacional. 

Com a pares estem preocupats pel futur dels nostres fills.

Com poden fer eleccions d’oportunitat? Com poden triar ? 

Què podem fer nosaltres?

En el moment actual conflueixen dos elements que condicionen el treball de les eleccions. En primer lloc se suposa una responsabilitat total a les persones envers la seva situació i les seves oportunitats.
En segon lloc es des responsabilitza de les eleccions decisives, oferint respostes adequades i oportunes com a úniques, verdaderes i vàlides.
Aquests dos elements implica una soledat sovint estressant, que ofega i deixa a la persona immobilitzada. És a dir, davant l’elecció de futur un està sol, ha de triar el més adequat.
Si no ho fa bé és la seva responsabilitat, i per tant pot sentir-se culpable. En aquest context la desmotivació és una resposta per poder dir quelcom únic i particular.
Certament s’ha de triar, i de fet triem constantment, tant si ho fem conscientment com si no. Per això en el moment actual reivindiquem una tria amb consciència, que tingui en compte què ens agrada, quines creences tenim, quins ideals, quins referents, allà on ens identifiquem…, allà on ens trobem bé, allò que ens respon ens dóna sentit.
Que tingui en compte també les nostres competències i capacitats. I treballem per poder construir una elecció.
Si l’elecció és fruit d’una construcció, la sostindrem amb el temps i el nostre desig mantindrà la motivació viva, el nostre interès serà el motor.
Actualment distingim dues situacions clares de gran desorientació en els joves i les joves en situació escolar.
Hi ha dos moments claus, alhora de la tria de les assignatures:

Què entenem per Orientar i Acompanyar?

Entenem per orientar l’acció d’acompanyar a una persona en un moment de pregunta, perquè pugui conèixer, identificar i valorar les seves condicions i possibilitats. Entenem estar en situació de pregunta, com aquell moment en què una persona vol i necessita construir respostes noves per ocupar un lloc, per poder aprendre, per poder triar, per poder fer… . Tot allò que un fa té a veure amb un mateix amb el què és i el que hem fet fins aquell moment.

Aquesta presa de decisions, que possibilita l’actuació, ha de ser: conscient, voluntària i compromesa.

Hi ha dos moments claus, alhora de la tria de les assignatures:
1-En el darrer cicle de l’ESO, en 3er i 4art, que és quan cal fer una decantació d’assignatures que varien el currículum vitae que s’ha seguit fins aleshores.
Aquesta situació és a vegades és molt estressant tant per als alumnes com per als pares perquè en certa manera un ha de pronunciar-se en allò que més l’interessa.
2- La tria de l’especialitat en Batxillerat, on la pressió social juga un paper fonamental. És important saber el què m’agrada però hem d’ajudar als fills o filles a esperar allò que li motiva més, allò amb el que m’identifico, allò que m’atrau, que em dóna sentit.
Pensem que aquesta tria pot condicionar una especialitat en batxillerat, però no és una elecció rotunda, els professionals de l’orientació sabem que el sumatori de moltes eleccions vitals van construint un procés que ens ajuda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s